У Београду, на кошаркашком терену са тартан подлогом, код кружног тока на Ади Циганлији, одржаће се турнир у брзој кошарци, поптуно новом начину играња овог спорта, који је осмишљен управо на нашим просторима.

Турнир се одржава од 8. до 10. септембра, а пријава екипа је до уторка 5. септембра.

Оно што брзу кошарку чини посебно занимљивим и атрактивним како за играче тако и за публику, јесу модификована и специфична правила званичне кошаркашке игре. Брза кошарка може се одигравати у виду турнирског или лигашког такмичења, што је и у плану да се реализује након овог турнира.

Утакмицу играју две екипе свака са по 4 играча на терену у периоду од 2 x 15 минута, са тим што се време не зауставља, већ се само последњих 3 минута периода штопује.

Мањи број играча на терену са временом које брзо протиче, отвара могућност веће креативности и индивидуалности играча, као и више одиграних акција.

Такође, подизање атракције чини линија за 4 поена са удаљености од 7,75 метара,односно један метар изнад линије за 3 поена. Ово правило доноси могућност брзог обрта резултата и промену тактике игре, а захтева и брже кретање и ротирање играча у одбрани.

Слободна бацања када се изводе приликом бонуса (после четвртог екипног фаула), шутирају се по правилу 1 за 1, ако играч убаци прво слободно бацање добија шансу да шутира и друго, ако промаши прво игра се одмах наставља. Приликом прекида игре у случају да лопта оде у аут, лопта се одмах изводи и не мора се предходно давати судији на уручење. Приликом сваке мртве, односно ничије лопте, лопта се подбацује из најближег круга на терену.

Своје екипе можете пријавити на мејл : supersport365challenge@stecons.rs, где можете добити и додатне информације у вези самог турнира, као и на контакт телефоне: Марко Чутурило 0600306363, Милица Терзић 0631664370.