Светски куп у веслању 2022 одржаће се у Београду од петка, 27. до недеље, 29. маја, на Ади Циганлији. Организација купа поверена је Веслачком савезу Србије од стране Светке веслачке федерације.
Том приликом, Београд ће угостити неке од најјачих веслачких велесила, попут Велике Британије, Француске, Кине и Холандије, и још многе, а Савско језеро биће терен најбољим светским веслачима и веслачицама.

Поред улоге организатора Купа, што представља велики успех и награду за сав уложен труд и посвећеност у раду Савеза, посебно признање десило се када је у септембру 2019, одлучено да се Србији додели и организација сениорског Светског првенства у веслању 2023. године.
То Светко првенство је најзначајније, пошто је уједно и изборно такмичење за пласман на Олимпијске игре 2024 у Паризу.
У такмичарска 3 дана Светског купа 2022 одржаће се око 170 трка, у свих 14 олимпијских дисциплина, и 9 параровинг дисциплина како у мушкој, таkо и женској конкуренцији.

Очекује се долазак око 600 такмичара и такмичарки из више од 40 земаља, као и и више од 300 пратећег особља, судија, делегата и представника Светске веслачке федерације, новинара и других.

Светска веслачка федерација већ дуги низ година промовише родну равноправност, те је веслање један од спортова који предводи у једнаком броју мушких и женских дисциплина на Олимпијским играма и свим осталим светским такмичењима.

Олимпијске дисциплине које ће бити заступљене на Светском купу у Београду су:
– двојац без кормилара (W2-, М2-)
– дублскул (W2x, М2x)
– четверац без кормилара (W4-, М4-)
– скиф (W1x, М1x)
– лаки дублскул (ЛW2x, ЛМ2x)
– четверац скул (W4x, М4x)
– осмерац (W8+, М8+).

Параолимпијци ће бити заступљени у скифу (ПР1 М1x, ПР1 W1x), дублу МИX (ПР3Миx2x), двојцу за жене и мушкарце (ПР3 W2- ПР3 М2-), четверцу са кормиларем МИX (ПР3 Миx 4+).

Листе такмичара биће накнадно објављење, очекује се две недеље пред почетак такмичења.