Скулптуре

Скулптуре

Ада Циганлија је кроз деценије магично привлачила уметнике, који су у њој проналазили свој креативни кутак и инспирацију за стварање својих уметничких дела. Велики број скулптура пронашло је своје место на Ади, а међу најпрепознатљивијима је „Камени град“, колекција камених скулптура на самом приласку језеру, дело вајара Ратка Вулановића.

Топијарне скулптуре

Топијарне скулптуре представљају уметност декоративног обликовања биљака. Иако су веома захтевне за одржавање, зелене скулптуре су један од најлепших украса у вртовима и парковима, а уједно и специфичан начин уметничког изражавања.

На Ади Циганлији су 2019. године постављене две топијарне скулптуре, као нови симболи и места која су постала омиљена за стварање лепих фотографија и успомена:

ТОПИЈАРНА СЛОВА, која сачињавају натпис Ада Циганлија, налазе се на самом уласку на Аду Циганлију из Радничке улице. Скулпптура дужине 17 метара представља адекватну добродошлицу посетиоцима у нашу зелено-цветну оазу;

Скулптуре - Ада Цигалнија

ЦВЕТ АДЕ И ВРАБАЦ су постављени код кружног тока. Цвет као званичан лого ЈП Ада Циганлија и врабац као симбол Београда, у јединственој целини, представљају нераскидиву везу флоре и фауне, главног обележја нашег излетишта.

Скулптуре - Ада Цигалнија

Чесма Врабац