Међународни фестивал јоге – Србија 2017, одржаће се на Ади Циганлији, на централним трибинама (испред ресторана Језеро-Азаро) дана 5. и 6. августа, са почетком у 18.00 часова.

За све заинтересоване грађане улаз на фестивал јоге је слободан. Фестивал јоге ће окупити представнике различитих јога школа из читавог света.

Посебна пажња на фестивалу јоге биће придата презентацији тренутно најпопуларнијег стила јоге у свету АРТ ЈОГЕ СИМИЛИРИС, коју ће представити ревијални састав Арт јоге Јога савеза Србије.

Јога филозофија подстиче креирање здравог животног стила који се огледа у неговању и оплемењивању свакодневице. Јога препоручује свакодневну негу телесног здравља јога асанама (положајима), техникама дисања (пранајама), техникама концентрације, техникама релаксације, али и негу емоционалне, интелектуалне и социјалне димензије живота.

Данас су јога технике важне у здравственој превенцији, као и рехабилитацији. Присутне су у психотерапеутским методама, као вид релаксационих вежби, као независни терапеутски метод. Користе се и као средство за постизање врхунских резултата у спорту и уметности. Значај практиковања јоге све више се огледа и у резултатима који се постижу у раду са децом са посебним потребама и особама трећег доба. Јога подстиче физичко здравље, нормализује активност физиолошких система, помаже у успостављању емоционалне равнотеже, подстиче креативно изражавање, јача стварање ослонца у себи, усмеравајући појединца ка откривању унутрашњих потенцијала који га повезују са смислом.

У Србији јога пракса је обухваћена законским прописима о спорту али и у законским актима који је опредељују као помоћну здравствену методу. У другим европским земљама, осим ових одређења, јога се препознаје као својеврстан културолошки феномен па министарства културе делове јога праксе препознају као својеврсне програме културне анимације.