На Савском језеру је у четвртак, 27. јула 2023. године оборен Гинисов рекорд, постављањем конструкције дуге око 250 метара, састављене искључиво од пластичних флаша!

Компанија „PepsiCo“, као главни организатор ове акције у сарадњи са компанијом „Секопак“ и ЈП „Ада Циганлија“,  са поносом је објавила завршетак кампање „Плус за планету – промена почиње од тебе“, која је за циљ имала ангажовање и едукацију заједнице о адекватном одлагању пластичне амбалаже. Завршетак кампање обележен је представљањем највеће структуре од пластичних флаша на свету, постављене преко Савског језера на Ади Циганлији.

Свечаној церемонији  присуствовао је велики број медија, партнера, као и осталих званица, међу којима и је био и представник Гинисових светских рекорда Правин Пател, након чије је процене утврђено да је овом приликом постављен нов Гинисов рекорд и саграђена највећа структура од пластичних флаша на неком језеру на свету.

Структура, дугачка око 250м и сачињена од тачно 57.288 пластичних флаша, била је изложена на језеру 24 часа, након чега је уклоњена, а сва прикупљена амбалажа се даље рециклира и од ње ће бити направљена нова амбалажа или предмети од пластике.

Циљ кампање је подизање свести јавности о неопходности управљања пластичном амбалажом, бризи и очувању животне средине: „Плус за планету – промена почиње од тебе!“