Субота, 22.05.2021.
Првенство Београда у кајаку и кануу и Међународна ђурђевданска кајак кану регата

У суботу 22. маја, у периоду од 09.00 до 15.30 часова, одржаће се Првенство Београда у кајаку и кануу и Међународна ђурђевданска кајак кану регата. Посетиоци Аде могу пратити учеснике од трибина код судијског торња, па све до банџија.

Београдска 3 на 3 лига у кошарци током лета

Током суботе и недеље, од 10.00 до 15.00 часова, наставља се Београдска 3×3 лига у кошарци, коју организује Београдско урбан баскет удружење “’БУБУ“ а у којој учествују и мушкарци и жене и кошаркаши у колицима.

Лига ће се играти сваке суботе и недеље до краја августа, на кошаркашком терену 3 на 3, поред кружног тока.

Дан биодиверзитета на Ади Циганлији – образовна активност у оквиру програма Плава застава

Прва образовна активности у 2021. години на Ади циганили одржаће се у суботу 22. маја, у склопу обележавања Међународног дана биодиверзитета, доделом награда и презентовањем најбољих учесника овогодишње националне дебате за ученике основних и средњих школа, под називом „Очување биодиверзитета“. Дебата се организује по други пут у Србији и део је међународног такмичења ТСЛ (Trust for sustainable living) из Уједињеног краљевства. Организатор овогодишње националне дебате је Седма београдска гимназија, где ће се одржати такмичарски део, а  онда ће победници представити у суботу на Ади циганлији своје радове.

Основни циљ дебате је подизање свести младих о значају разноврсности живог света и утицају човека на „шесто велико изумирање“.

Ада Циганлија, осим што је купалиште и незаобилазни простор многих Београђана, али последњих година и све више странаца, је станиште ретких и угрожених врста, гљива и птица на првом месту. Тако ће, након представљања учесника дебате, бити организована и посета заштићеном станишту гљиве Myriostoma coliformе у Републици Србији. Ова гљива је изложена веома јаком антропогеном утицају и тиме веома угрожена и строго заштићена врста.

 

Недеља, 23.05.2021.
VI Београдски Драгон Боат фестивал на Ади Циганлији

Српски Драгон Боат савез и Београдски Драгон Боат савез организују у недељу, 23. маја, са почетком у 10.00 часова на Ади Циганлији код ресторана “Green Mill Family” (макишка страна) сада већ традиционалну манифестацију VI Београдски драгон боат фестивал. У оквиру овог фестивала, под геслом “Пробуди змаја у себи” одржаће се и V Драгон Боат Куп за студенте и V Драгон Боат Куп за средњошколце.
На регатној стази, на потезу од скијалишта на води до ресторана “Green Mill Family”, окупиће се 12 клупских екипа, које ће се надметати у тркама малих и стандардних “змајевих чамаца” на дистанцама од 250 м и 1200 м. Ове године, међу пријављеним екипама имамо и госте из Републике Српске.
Студентски и средњшколски тимови ће се такмичити на дистанци од 250 метара, а најбољи ће уз медаље добити и пехаре, који ће бити уручени уз поштовање свих епидемиолошких мера. Победничка екипа средњошколаца добија и специјалну награду – 12 таблет рачунара, које им дарује компанија “Tenfore“ са брендом “Western Union“.
Трке богато украшених чамаца, у којима су незаобилазни чланови посаде бубњар и кормилар, одвијаће се у микс категорији, у којој су заступљена оба пола.
VI Београдски Драгон Боат фестивал се организује уз подршку Градске општине Чукарица и ЈП “Ада Циганлија”.

БЕОГРАДСКА ЈЕДРА

У недељу, 23. маја, на платоу код судијског торња и акваторијуму од гејзира до судијског торња, одржаће се манифестација „Београдска једра“ под слоганом  „ДОЂИТЕ ДА ЗАЈЕДНО ОСВОЈИМО РЕКЕ БЕОГРАДА“ .

Једриличарског савез Београда под покровитељством Секретаријата за спорт и омладину града Београда организује за малишане, узраста од 7 до 11 година, промоцију једрења. У периоду од 12 до 16 часова, учесници ће имати прилику да се уз своје старије другаре упознају са једрењем, не само као спортом него и развојем суживота са природом и развију свест о важности екологије које једрење у себи носи. Ово је прилика да деца осете да једрење не мора бити само спорт већ и вештина и занат, али и начин живљења који доноси велику радост.