Град Београд ће у суботу, 2. марта 2024. године обележити Светски дан цивилне заштите на Ади Циганлији, када ће, кроз више показних вежби, бити презентована обученост јединица цивилне заштите.

Међународна организација за цивилну одбрану, која промовише рад служби цивилне заштите широм света и указује на значај њихове сарадње и потребе солидарности у заједничкој борби, установила је на Генералној скупштини 1990. године Светски дан цивилне заштите.

Непогоде изазване климатским променама, као и технолошке опасности које нам прете у савременом добу постају све чешће и израженије, а да бисмо као заједница могли правовремено и адекватно да одговоримо на све могуће изазове у наредном периоду, неоходно је да се добро припремимо за деловање у ванредним ситуацијама. Један од начина за припрему јесте унапређење система цивилне заштите и град Београд је, поучен искуствима и изазовима са којима се суочавао у претходном периоду, препознао значај система цивилне заштите, спроводећи низ активности у циљу његовог унапређења, па су обезбеђени опрема, агрегати, пумпе, црева и друга пратећа опрема, која им је важна и потребна у послу.

У суботу ће своје умеће у поступању у несрећама и ванредним ситуацијама приказати припадници Управе за ванредне ситуације у Београду, чланови добровољних ватрогасних друштава, Црвеног крста Београд, као и Савеза спасилаца на води Србије, када ће кроз низ показних вежби посетиоци моћи да виде акције спасавање на води, из аутомобилске несреће, гашење пожара на отвореном.

Позивамо све Београђане да нам се придруже на Ади Циганлији (простор око торња за веслачка такмичења, као и простор око чесме „Врабац“) и да у суботу, 2. марта од 11 до 13 часова, уживају у програму, који је прилагођен свим узрастима.